Woonbeleid en ruimtelijke ordening

In de toekomst willen we:

  • Een coherente en uniforme aanpak van de behandeling van omgevingsaanvragen, onder meer door het vernieuwen van het beeldkwaliteitsplan.

  • Zorgvuldig nadenken over hoe we het landelijke karakter van Anzegem kunnen behouden, terwijl we bijkomende woongelegenheden creëren.

  • Overleggen met sociale woonmaatschappijen, dit is essentieel voor de verdere uitbouw en vernieuwing van sociale woningen in onze gemeente.

Vanuit Samenéén merken we dat de vraag naar betaalbare woningen en de wens van de hogere overheden naar verdichting van de dorpskernen voor een spanningsveld zorgt in landelijke gemeenten als Anzegem.

De gestegen woonvraag leidt tot een stijging in het aantal appartementen, hetgeen in vele dorpskernen tot enige frustratie leidt. We beseffen maar al te goed dat op het vlak van ruimtelijke ordening de gemeente zeer sterk aangewezen is op de wetgeving en reglementering van de hogere overheden, toch moet het de bedoeling zijn om als lokaal bestuur hierin een rechtlijnig beleid te voeren.

De volgende legislatuur willen we dan ook verder werk maken van de vernieuwing van het beeldkwaliteitplan om een leidraad te bieden aan de beoordeling van de verschillende omgevingsaanvragen. Voor Samenéén is het wel duidelijk dat de maximumcapaciteit voor appartementen in Anzegem stilaan is bereikt, het landelijk karakter van de gemeente moet worden bewaard. Een meer creatieve invulling van de vraag tot kernverdichting dringt zich zeker op. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe verkavelingen.

In het kader van de herinrichting van de Ommersheim site werd een architectenbureau aangesteld om de gemeente verder te begeleiden in de ontwikkeling van het Ommersheimplein. Met deze professionele aanpak willen we proberen een creatieve en optimale invulling van de site te bereiken, die past in een moderne stedenbouwkundige ontwikkeling. We vinden het belangrijk dat de noden van de verenigingen meegenomen worden in dit project.

Tot slot blijft het voorzien in voldoende sociale woningen een uitdaging voor de komende legislatuur. In Ingooigem worden nieuwe woongelegenheden gebouwd, maar ook het bestaande sociale patrimonium moet verder worden onderhouden en gemoderniseerd. Hierbij is het belangrijk dat bewoners die al jarenlang in deze woningen wonen, niet plotseling hun huis moeten verlaten. Goed overleg met de sociale woonmaatschappij zal hierbij noodzakelijk zijn, aangezien zij de uiteindelijke beslissingen hierover nemen.